I backspegeln – reflektioner från konferensen

19337487929_f7fde47c53_m

”Perspectives – art, inflammation and me”.

Hemresan var lugn och sövande trots den kvava och instängda luften i kupén. Sorlet och barntjoandet stängdes ute av de mjuka ljudisolerande öronpropparna. I takt med tågets gungande och vaggande suddades konturer ut i samklang med färgernas avtonande. Allt försvann kvickt in i ett avslappnande och förnyande mörker. Tanken var från början att använda returresan till aktiv reflektion och någon typ av analys. Istället var det sömnens återhämtande mörker som städade upp i dessa överfyllda hjärnkorridorer och försökte lägga det på plats. Vi sover egentligen aldrig, inte helt och hållet. Det finns alltid funktioner i kroppen som är i gång, även i hjärnan. Med drömmarnas osaliga andar som far runt i dessa svagt upplysta korridorer på jakt efter sina slutgiltiga platser hamnar informationen till slut på plats.

Fick jag svar på mina frågor? Både ja och nej. Men det tillkom nya frågor och funderingar som öppnar upp till nya otrampade stigar som det behöver vandras på fram och tillbaka för att hitta nya vägar eller stigar. Ett sådant ställe där det nertrampade gräset var ett omfattande område och det till med fanns en del sveda och brända eldgropar, var psoriasis som läker ut. En tidningsanka och en okunskap om facktermer hos alla parter skulle jag tro, men som ställde till med förvirring och svallande känslor. Det Mona Ståhle säger i sin studierapport är att under en tioårsperiod är det ungefär tio procent i studien, vars psoriasis som spontant läker ut. Med andra ord de synliga psoriasisfläckarna i huden försvinner och har ännu inte återkommit. Det står inget om att dessa personer har blivit friska från sin psoriasis. Egentligen är det inte intressant om de blivit ”friska”, ”botade” eller något annat. Det intressanta är att forskarna har sett en mekanism i sjukdomen som vid närmare undersökning och forskning skulle kunna ta oss närmare gåtans lösning. När det gäller markörer som skulle kunna påvisa en framtida psoriasisartrit så viss fanns det minimala indikationer på att även detta skulle kunna utvecklas i framtiden. Det man kunde se idag var att psoriasis i hårbotten kunde vara en stark indikator på framtida psoriasisartrit. Annars var det nog de två disciplinernas, dermatologi och reumatologi, starka och energiska vilja till samarbete och utveckling det mest givande. Hur de borde lära sig av varandras kunskaper och rön i arbetet runt individen. Även individens rätt till inflytande och samarbete var långt framskridet, men även patientens skyldiget att ta ansvar för sin sjukdom och behandling. En intressant fråga som kom upp i det sammanhanget var: har alla patienter egen möjlighet till detta ansvar och kan de ta detta ansvar? Det finns en ytterligare disciplin som är intressant och det är psykologi. En holländsk läkare och forskare la fram rön om hur psykoterapi kan påverka både patientens livssituation och behandling till det bättre. Det rådde stor enighet både i den panelen som i många andra föreläsningar att patientens psykiska välmående är en stark bidragande till fysiskt tillfrisknade. Det finns mer, mycket mer: medicinskt ansvar och säkerhet, sjuksköterskans roll, biosimilar medicin, kognitiva strategier och coping via appar på nätet, kostnader, samverkan mellan disciplinerna och allmänläkaren och så vidare.

Jag kommer att fortsätta fundera, reflektera och analysera och återkomma med mina tankar och funderingar. Det är så mycket viktigt och intressant som kommer upp och som behöver delas med till andra. Konferensen är unik eftersom den organiseras av patientorganisationen som en mötesplats för ett samarbete mellan professionen och patienten.
/Thomas Holmqvist

thomas (2)

Annonser

One thought on “I backspegeln – reflektioner från konferensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s